Тенис на Маса


Тенис на Маса

  • История

    Първоначално спортът тенис на маса се е наричал закрит тенис. В една от теориите за възникването му се твърди, че за първи път  са го играли офицери от британската армия в Индия и Южна Африка през 1880 година, като за целта са използвали капачки от кутии за пури, бутилки, книги и други подръчни материали. Първата мрежа например е била направена от хартия.

Според друга версия за начало на този спорт се счита 1890 година и се свързва с името на братята Паркър, които използват дъска, мрежа и малка топка и започват производството на т.нар. закрит и преносим тенис. Известното по целия свят име “пинг-понг” е родено от Джеймс Гиб, който нарича така звука, издаван от топчето при подаването му на масата при игра. Същото наименование е регистрирано като търговска марка през 1901 година от производителя на спортни стоки Джон Джак, но по-късно той продава правата на Паркър.

Постепенно аксесоарите се усъвършенстват, а в Англия през 1921 г. се открива първата тенис-асоциация. Пет години по-късно се създава Международната Федерация по тенис на Маса. Започва провеждането на световни първенства по тенис на маса, първото от които е през 1927 година в Лондон.

От 1988 година тенисът на маса е олимпийски спорт.

  • Правила на играта

Тениса на маса се играе от 2-ма или 4-ма играчи. Принципа на игра е един и същ и при двата варианта с няколко изключения.

Когато играят 2-ма играчи целта на играча е да не позволи на топчето да тупне повече от един път от неговата страна на масата и да го върне, така че то да тупне повече от един път в срещуположната страна на масата или, ако тупне само веднъж, другият играч да не може да го върне обратно.Печели този играч, който пръв спечели 11 точки. Ако резултатът при играта е равен – 10:10 играта продължава. Играе се до 2 точки разлика. Примерно: 12:10. При резултат 10:10 играчите на тенис на маса изпълняват по 1 сервис всеки път.

Първият удар в играта се нарича сервис. Когато играят 2-ма човека той трябва да се изпълни така, че след удара топчето да се топне първо в полето на сервиращия играч, след което да прескочи мрежата и чак тогава да се топне в полето на противника. Кой от двамата играчи да изпълни пръв сервиса се определя чрез жребий.

Победител в играта е този играч, който спечели определен брой геймове 2 от 3, 3 от 5 и т.н.

Когато играят 4-ма играчи всеки от тях трябва да удари топчето по 1 път, като всеки играч в отбор има право да направи само 1 удар, след което е ред на неговия съотборник. Другата специфика е при изпълняването на сервиза за тенис на маса, играча трябва да изпрати топчето в противоположното поле на противника.