Джага


Джага

  • история

Все още се спори, но първите патенти свързани с джага започват от 1900 г. Веднага след като футбола станал популярна игра запалянковците във Франция направили нейно подобие. През 1930г. Люсиен Розенгард, един от гениалните инженери на Ситроен, направил първата разработка на маса за джага с жетони с цел серийното й производство. По същото време има разработки и от германци, и от англичани. Днес има 5 вида маси, които значително се различават. Безспорно играта е типично европейска, макар че през 80-те години на 20 век бързо се разпространява в Америка. По това време тя е на 6-то място по популярност. По-късно бива изместена от електронните игри. Днес тя отново става все по-популярна, тъй като спомага за създаването на социални контакти, доказала се е като приятна, забавна и без контузии.

  • правила на играта

1. Хвърляне на монета Мачът започва с хвърляне на монета и победителят може да избере ТОПЧЕ или СТРАНА.

2. Започване на играта Играта започва като топчето се слага по средата на петицата /ръчката с петте фигури/. Трябва да попитате опонента си дали е готов и преди да предвижите топчето към друга ръчка, то трябва да е докоснало втора фигура от 5-цата. Започва се винаги с централния играч на средната линия.

3. Топка извън масата Когато топката излезе извън игралното поле от страната, която е отправила удара, топката се дава на двойката или вратаря на опонента.

4. Тайм-аут Два таймаута от по 30 секунди са разрешени във всяка игра. Само състезател, който притежава топчето и го владее може да иска тайм-аут, докато топчето е в игра. Когато топчето е извън игра/между головете, например/ и двата отбора могат да поискат тайм-аут.

5. Подавания/пасове След всяко започване на играта, топчето трябва да докосне поне две фигури, преди да напусне ръчката, от която е стартирала или възстановена играта.

6.Смяна на страната на масата След всяка игра отборите могат да сменят страните на масата.

7.Въртене на ръчката НЕ Е РАЗРЕШЕНО! В случай на реализиране на пас/удар, изпълнен с въртене на ръчката повече от един оборот, играта се възстановява с топче на петицата за другия отбор.

8.Гол Гол може да се реализира от всяка ръчка и фигура. Топче, което влезе и излезе от вратата се счита за гол.

9. ФЕЪР ПЛЕЙ /FAIR PLAY/ НЕ удряйте и блъскайте ръчките в страничната стена силно. НЕ слагайте ръцете си на масата, докато топчето е в игра. НЕ повдигайте масата.

10.ВРЕМЕРИ ОГРАНИЧЕНИЯ За всяка ръчка има времеви ограничения – за 5-цата това са 10 секунди, а за всички останали /ръчката на вратаря и 2-ката се счита за една/ – по 15 секунди. При превишаване на времевите ограничения, докато топчето е на 3-ката – то се връчва на 2-ката на опонента. При всяко друго превишаване на времето – топчето отива на 5-цата на опонента.

CODE of Honor
Футболът на маса /джагите са удоволствие! Уважавайте опонента си! Стискайте си ръцете преди началото и след мача. Винаги започвайте или възстановявайте играта, когато сте убедени, че опонентът ви е готов!