Дартс


Дартс

  • История

Играта се е зародила преди няколко столетия на Британските острови. И до днес дартс е традиционна игра в пъбовете на Великобритания, Холандия, Скандинавските страни, Съединените Щати и др. Той се играе и на професионални състезания и турнири.

  • Правила на играта

Дартс е игра, в които играчите хвърлят къси стрелички в кръгла мишена, окачена на стената. Въпреки, че в миналото са се използвали различни видове мишени и правила, сега с термина дартс обикновено се обозначава стандартизирана игра с определена конструкция на мишената и ясни правила.Стандартните мишени са разделени на 20 секции, които са номерирани. Всяка една от секциите има зона за удвояване на точките (във външната част на секцията) и за утрояване на точките (в средата на всяка секция). В центъра на мишената има два концентрични кръга, външният от които се нарича бик или ирис, а вътрешния – биче око.Играчите обикновено са двама, като се редуват да хвърлят по 3 стрелички, с цел намаляване на точките от 501 или 301 до 0. Възможно е да се играе и отборно по двойки, като тогава точките се увеличават до 1001 или 701. Състезателите трябва да достигнат до нула или до под нула, но когато са достигнали до 0 те трябва в последния изстрел да направят удвояване на точките.

Стартиране отброяването на точките се прави, след като играчът уцели двоен сектор, за да отключи секцията. В противен случай точките му не се отчитат.
Минималният брой хвърляния на стреличките, необходим за завършване на 501 точки е 9. Най-често срещана е комбинацията от два 180-точкови максимума плюс една комбинация от 141 (тройно 20, тройно 19 и двойно 12), но има и други комбинации. Например три пъти по 167 точки (тройно 20, тройно 19 и биче око), като това се счита за чист финал.Попадение в големите отделения на номерираните секции са на стойност, отговаряща на изписаната цифра в секцията от 1 до 20. Секциите обикновено са оцветени в бяло и черно. Тънките външни и средни части на мишената са оцветени във зелено и червено, като първите удвояват точките в дадения сектор, а вторите ги утрояват. Попадение в зоната на двойни 20 точки се нарича „Двоен връх“.
Централния кръг е разделен на зелен пръстен със стойност 25 точки. Нарича се бик, ирис, външен бик и червен център даващ 50 точки, така нареченото биче око. Когато стреличката попадне извън зоната за пръстена от секции за удвояване, тя не носи точки.

Най-големият брой точки, които могат да се постигнат с три стрелички (всеки състезател има на разположение по такъв брой стрели преди да дойде реда на другия) е 180, известен като Т80 (100 точки се наричат „Т“) и се получава при три попадения в тройно 20.